Nazik ve saygıya değer bir ebeveyn olmak kolay iş değil; özellikle çocuğunuz isteklerinizi görmezden geliyor, iş birliği yapmaktan kaçınıyorsa. Sizler için tecrübeli ana okulu öğretmenlerinin iletişimi güçlendirmek ve işleri yoluna koymak için kullandığı 9 yöntemi biraraya getirdik.
1 / 10
Büyük yarış
Dikkat, hazır, başla! Genç insanlar yarış yapmayı severler ve kendilerinden emin oldukları bir işi ne kadar sürede tamamlayacaklarını görmekten zevk alırlar. Yarışa davet etmek, kargaşa yaşanmadan bir işin çabucak tamamlanması için harika bir seçimdir. Sizin isteğiniz gerçekleşirken, çocuklar eğlence ve oyun ihtiyaçlarını karşılamış olur.
2 / 10
Beni şaşırt
Çocuğunuz sürprizleri seviyorsa, “beni şaşırt” stratejisi herhangi bir görevin tamamlanması için en uygun seçenek olabilir. Tek yapmanız gereken “Eğer… yaparsan çok şaşıracağım” demek ve, ona önerdiğiniz işi tamamlaması için çocuğunuzu rahat bırakmak. Elbette, görev tamamlandığında abartılı bir tepki vermeniz gerekiyor: İnanamıyorum? Sahiden dişlerini mi fırçaladın? Wow!
3 / 10
Sakın ha!
Çocuklar arada bir rolleri değiştirmekten zevk alır. Böylece güçlü konuma onlar gelmiş olur. Bazen tam tersini söyleyerek çocuğunuzun yapmak istemediği bir şeyi yapmasını sağlayabilirsiniz. “Sakın ha pijamalarını çıkarma. Aman Tanrım, pijamalarını çıkarıyor, olamaz!”; Sakın ha bana yatmadan once kitap okutma. Ah, okutacaksın değil mi?”
4 / 10
Bana göstersene; nasıl yapıldığını bildiğinden emin değilim
Küçük çocuklar bildiklerini kanıtlamaktan hoşlanırlar. Yeteneklerini sınırlandırmadıktan sonra, bazı stratejik sorularla günlük görevlerin hızla yerine getirilmesini sağlayabilirsiniz: “Bir dakika. Emin değilim. Bu ayakkabıları nasıl giyeceğini biliyor musun?”
5 / 10
Bana yardım eder misin?
Bu seçenek de çocuklarınıza yeteneklerini gösterme ve bildiklerini öğretme şansı sağlayacaktır. “Kardeşine kendi başına mont giymeyi öğretebilir misin? O daha bu işi nasıl becereceğini bilmiyor.” Bu strateji işe yaramazsa başka birini deneyin.
6 / 10
Kaç tanesini taşıyabilirsin?
Lego, tren parçaları ya da oyuncaklar – çocuğunuzun birçok şeyi ortadan kaldırmasını istediğinizde, sepete ya da kutuya koyarken sayarak bu işi eğlenceli bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Emin olun siz 10’a gelmeden çocuklarınız da size katılmak isteyecektir: “İnanamıyorum. Tam 23 dinozoru temizledik!”
7 / 10
Mış gibi yapın
Arabadaki çocuk koltuğuna oturmak istemiyor mu? Hayvan rolü yapmaya ne dersiniz? Bir çita arabaya nasıl girecektir. Kartal yuvasına konduğunda nasıl ses çıkarır?Çocuğunuzun hayal gücüne katılın. Bu arabanın arkasından gelen çığlıkları dinlemekten daha eğlenceli değil mi?
8 / 10
Unuttum
Çocuğunuza ev içi görevlerini anımsatmanız gerektiğinde, kendisini bilgili ve sorumlu hissedeceği şekilde sorular sormanız onun kuralları benimsemesini ve kendisini iyi hissetmesini sağlar. “Unutuverdim. Kirli çamaşırları ne yapıyorduk?”, “Bugün akşam yemeğinden önce halletmemiz gereken iş neydi?”
9 / 10
Haydi ama, bundan daha yüksek sesle bağırabilirsin!
Olası bir öfke nöbetinde, “Bundan daha iyisini yapabilirsin” demeniz, karşı koyduğunuzda alacağınız tepkilerden çok da olumlularını doğuracaktır. Bu yaklaşım öfke nöbetinin süresini kısaltır ve iletişim kurmanızı sağlar.
10 / 10
Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”